h

Samenwerken met China én de Oekraïense vlag hijsen? Dat gaat niet samen!

6 april 2022

Samenwerken met China én de Oekraïense vlag hijsen? Dat gaat niet samen!

Vandaag praten we in Zuid-Holland over 'onze' samenwerking met China. Een samenwerking die over handelsbelangen gaat. Hierover zeg ik vandaag: 

Voorzitter, 

Vandaag spreken wij over de vriendschappelijke en handelsrelatie van Zuid-Holland met China. Relaties met een land dat, als ik citeer uit de motie die wij met CU en SGP indienen: mensenrechten schendt, vrijheden beknot en democratische waarden afneemt bij onder meer Oeigoeren, Christenen, Tibetanen, Mongolen en inwoners van Hong Kong. Bij deze structurele schendingen van mensenrechten, kwam in de afgelopen weken de onvoorwaardelijke steun van China voor Rusland, een land dat een buurland binnenviel, massamoord pleegt en haar buurland met de grond gelijk aan het maken is. 

In de commissiebehandeling begon ik met een artikel dat die week in de krant stond. Hier citeer ik graag een klein stukje uit. 

China roept eigen bedrijven op te investeren in Rusland
Met het vertrek van westerse bedrijven uit Rusland ligt er volgens de Chinese ambassade in Moskou een interessante markt open voor China. De ambassade riep Chinese bedrijven die actief zijn in Rusland dan ook op om die kansen in de huidige crisis te grijpen. "Vul het gat op de Russische markt."
Het ene na het andere westerse bedrijf vertrekt uit Rusland of zet de activiteiten stil.

Onze sancties om Rusland te bewegen tot een staken van haar oorlog, haar massamoord, haar vernietiging van een buurland, worden teniet gedaan door provinciale vriend en handelspartner China. 

Ik deel graag een bloemlezing van de krantenkoppen over China van de afgelopen week: 
China en Rusland veroordelen westerse sancties om oorlog Oekraïne
China aast in het geheim op afgeprijsd Russisch gas
EU vraagt China op top om Rusland niet te helpen
EU waarschuwt China voor economische of militaire hulp aan Rusland

Voorzitter. Wij hesen de Oekraïense vlag. Wij spraken ons uit over de Russische oorlog in Oekraïne. Wij wekten de indruk Oekraïne te steunen. Echter, via de handelsachterdeur steunen we het dwarsbomen van de sancties tegen Rusland, door het steunen van China, het koesteren van China als vriend en handelspartner. 

 

Wellicht benoemen we de oorlog in een achterkamer, maar op het podium zijn we vrienden. 

Wellicht zijn de enorme mensenrechtenschendingen van China tegen bijvoorbeeld de Oeigoeren onderdeel van gesprek, maar op het podium zijn we handelspartners. 

Wellicht vinden we mensenrechten en bescherming tegen oorlog en massamoord belangrijk, maar naar de buitenwereld staan we hand in hand met China en stimuleren we handel tussen onze ondernemers en China. 

Daarom dienen we dan ook de motie samet met CU en SGP in. 

Daarnaast zouden we graag iets anders willen opperen. Internationale samenwerking kan namelijk bijdragen aan welzijn en welvaart in onze provincie en bij onze samenwerkingspartner. Samenwerking kan helpen bij wederopbouw, kennisdeling kan helpen bij wederopbouw. Wij zouden dan ook willen opperen een provincieband op te zetten (tegen de tijd dat dat kan en daar aan Oekraïense kant ademruimte voor is) met een Oekraïense provincie om te helpen met de wederopbouw, het herstellen van de landbouw en te helpen met onze kennis en innovatie. We horen graag hoe andere partijen daar tegenover zouden staan en of GS bereid is naar de mogelijkheden te kijken en de impact die wij zouden kunnen hebben. Laten we hulp en steun brengen met onze kennis, in plaats van een regime als dat van China en daarmee indirect Rusland te steunen. 
Dan is het écht put your money where your mouth is

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier