h

DuPont – Chemours: de maat is vol!

21 oktober 2022

DuPont – Chemours: de maat is vol!

Onlangs kwam Zembla met het bericht dat Chemours mogelijk medeverantwoordelijk is voor de vervuiling van de Westerschelde. Deze week werd bekend dat Chemours in 2021 naar alle waarschijnlijkheid illegaal rond de 150 kg GenX (Een zeer zorgwekkende stof net zo gevaarlijk als PFAS) in het oppervlakte water heeft geloosd. Chemours heeft voor het lozen in oppervlakte water een vergunning voor slechts 5 kg per jaar. Deze vergunning heeft het bedrijf verkregen via de Rijksoverheid, omdat bleek dat door regen een deel van de uitstoot naar de lucht neersloeg en uitspoelde naar het oppervlakte water. Over de uitstoot naar de lucht is de provincie in een juridisch gevecht met het bedrijf om deze uitstoot terug te krijgen naar 4 kg per jaar. Ook hierover heeft de SP de afgelopen week schriftelijke vragen gesteld. SP Statenlid Frank Johan Hoogendam: “Chemours is een uiterst onbetrouwbaar bedrijf dat onze leefomgeving vergiftigt met een kanker verwekkende stof. Wat ons betreft is de maat vol en zetten we alles op alles om dit bedrijf te sluiten”.

Al jaren pompen bedrijven als DuPont en afgeleide bedrijven als Chemours zeer zorgwekkende stoffen in onze leefomgeving. En al even zoveel jaren doen deze bedrijven er alles aan om elke verantwoordelijkheid hiervoor te ontwijken. Zowel in Amerika als in Europa bleek de beloofde gegarandeerde afbraak van de PFAS afvalstoffen, door verbranding bij 2000 graden, niet te werken. Grote hoeveelheden GenX kwamen in de leefomgeving terecht. Met als gevolg een ernstige vervuiling van rivieren en grondwater. In Amerika wordt de Cape Fear River bij Fayetteville al decennia door DuPont - Chemours PFAS vervuild. En tot op 135 km van de fabriek wordt PFAS aangetroffen in het drinkwater. De reactie van Chemours hierop is dat de meeste vervuiling plaats vond voor dat zij eigenaar waren van de fabriek. De reactie van DuPont is dat zij na de reorganisatie en overname van de fabriek door Chemours niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de vervuiling.

In Europa wordt hetzelfde spelletje gespeeld. Het bedrijf dat in Italië voor Chemours Dordrecht het afval zou verbranden is een paar jaar geleden failliet gegaan. Dat laatste door ingrijpen van de Italiaanse overheid, nadat duidelijk werd dat de hele Povlakte was vervuild met PFAS stoffen. De 16.000 kg die Chemours daar nog had liggen moest teruggehaald worden en is net als de andere afval stoffen van Chemours in Antwerpen verbrand en daarna voor een gevaarlijk deel in de lucht en in de Schelde terecht gekomen.

Wat is GenX eigenlijk? GenX maakt deel uit van de familie van fluorpolymeren, ook wel PFAS genoemd. Deze stof wordt gebruikt om als antiaanbaklaag in pannen, water afstotende laag in regenkleding, vetafstotende laag in pizzadozen, maar ook in gezichtsmaskers. GenX werd ooit gepresenteerd als een duurzame vervanging van PFOA dat eerst werd gebruikt, maar uiteindelijk bleek ook dit een door het bedrijf verzonnen fabeltje en bleek GenX net zo gevaarlijk als andere PFAS soorten. PFAS stoffen zijn door de mens gemaakte stoffen, waarvan we er inmiddels meer dan 6.000 hebben bedacht. Deze stoffen staan bekend als de “Voor altijd chemicaliën”. Dat wil zeggen ze breken niet af en stapelen zich op in de natuur, het bloed en organen van mens en dier en zoals onlangs bekend werd in de moedermelk van moeders die wonen in de buurt van Chemours Dordrecht. Daarnaast kan blootstelling aan PFAS verbindingen zorgen voor ernstige gezondheidsproblemen waaronder verschillende soorten van kanker.

Wat de SP betreft is het nu wel genoeg geweest. We zijn de uitvluchten en leugens van dit bedrijf zat. Dit bedrijf moet niet alleen worden gesloten, maar ook aansprakelijk worden gesteld voor alle veroorzaakte schade aan de leefomgeving.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier