h

Milieu

21 oktober 2022

DuPont – Chemours: de maat is vol!

Onlangs kwam Zembla met het bericht dat Chemours mogelijk medeverantwoordelijk is voor de vervuiling van de Westerschelde. Deze week werd bekend dat Chemours in 2021 naar alle waarschijnlijkheid illegaal rond de 150 kg GenX (Een zeer zorgwekkende stof net zo gevaarlijk als PFAS) in het oppervlakte water heeft geloosd. Chemours heeft voor het lozen in oppervlakte water een vergunning voor slechts 5 kg per jaar. Deze vergunning heeft het bedrijf verkregen via de Rijksoverheid, omdat bleek dat door regen een deel van de uitstoot naar de lucht neersloeg en uitspoelde naar het oppervlakte water. Over de uitstoot naar de lucht is de provincie in een juridisch gevecht met het bedrijf om deze uitstoot terug te krijgen naar 4 kg per jaar. Ook hierover heeft de SP de afgelopen week schriftelijke vragen gesteld. SP Statenlid Frank Johan Hoogendam: “Chemours is een uiterst onbetrouwbaar bedrijf dat onze leefomgeving vergiftigt met een kanker verwekkende stof. Wat ons betreft is de maat vol en zetten we alles op alles om dit bedrijf te sluiten”.

Lees verder
19 oktober 2022

Douchen, eten of verwarmen

Vandaag spraken we over een stukje van de begroting. Onder andere het stukje waar energie in zit. Zuid-Holland investeert met dit college vooral in kennisdelen en minder in concrete maatregelen bij mensen thuis om te helpen energie te besparen of opwekken. Het is precies dit laatste waar wij al jaren voor pleiten, mensen thuis achter de voordeur helpen energiebesparen en opwekken. Zo kunnen we écht iets betekenen in de levens van mensen! Hieronder wat ik vanavond zei over energie. 

Lees verder
17 juni 2022

Proefkanon stikstof

Waar we in het verleden regelmatig te maken kregen met “onschuldige” proefballonnetjes van de kabinetten Rocky I t/m IV, is men nu overgegaan tot een compleet nieuwe aanpak in de vorm van het “Proefkanon”. Je neemt een 155 mm kanon, vult die tot de nok met stikstofplannen die een halvering van de agrarische sector betekenen, en vuurt deze, als een knuppel in het hoenderhok, af op alle betrokken partijen. Het gevolg van deze draconische aanpak? Iedereen valt over elkaar heen om nadrukkelijk aan te geven dat deze plannen veel te ver gaan, boeren volledig over de rooie, Provincies met de verkiezingen in aantocht, in grote paniek en in heel het land is chaos troef. De impact van dit projectiel zal zijn dat het waarschijnlijk opnieuw minimaal drie jaar gaat duren voor er echt iets gaat gebeuren aan het verminderen van de stikstof uitstoot. En mochten de te verwachten ernstige gevolgen van dit verdere uitstel zich openbaren, dan zal onze overheid haar handen wassen in onschuld en verwijzen naar de afwijzing van dit “geweldige” plan.

Lees verder
11 februari 2022

De mens en de stikstofkringloop

De natuurlijke kringloop van stikstof zorgt er voor dat stikstof beschikbaar komt voor planten en bomen zonder dat er een overschot ontstaat. De mens heeft dit evenwicht verstoord door er voor te zorgen dat de hoeveelheid opneembare stikstof is verdubbeld. Met als gevolg vergaande nadelige consequenties voor de natuur en milieu.
Stikstof komt voor in verschillende vormen (luchtstikstof, ammonium, nitraat, ammoniak, stikstofoxiden) op verschillende plekken (bodem, atmosfeer, water) en beweegt zich door verschillende soorten biotische en abiotische processen (vervluchtiging, verbranding, depositie, binding) tussen die plekken. De verstoringen die de mens veroorzaakt zorgt voor verzuring en/of vermesting.

Lees verder
3 februari 2022

Wat is Stikstof eigenlijk?

Foto: Frank Johan Hoogendam / Frank Johan Hoogendam

Stikstof is voedingsstof, van levensbelang  voor al het leven op deze Aarde, maar helaas zijn er slechts een beperkt aantal vormen van stikstof die voor planten en dieren te gebruiken zijn. Het is deze complexe natuurlijke kringloop van stikstof die zorgt voor een balans en de juiste hoeveelheden van opneembare stikstof vormen. De gedachte dat alle vormen van stikstof gezien moeten worden als voedingstof is daarom pertinent onjuist. Precies door deze denkwijze wordt de natuurlijke kringloop van stikstof door de mens op brute en rampzalige wijze verstoord.

Lees verder
14 juli 2016

Tegels uit de tuin tegen overstromingen

Vandaag geen blog over de verharde toon van het politieke debat –hoewel die op sommige onderwerpen ook echt minder hard mag– maar over de letterlijke verharding van onze leefomgeving. Door oprukkend asfalt, tegels en beton op openbare plaatsen en in tuinen wordt water steeds slechter afgevoerd en hitte langer vastgehouden. Met  verdere opwarming en steeds extremere wateroverlast tot gevolg.

Lees verder
22 september 2015

Bomenkap? Er is een visie op bermbeheer nodig

Voor de zomer had ik een inspirerend gesprek met een imker over onder andere de geplande bomenkap in Zuid-Holland. Het was een goed gesprek over bermbeheer, bomenkap, gebiedseigen bosjes en hagen en nog veel meer. Rond die zelfde tijd heb ik aan het Provinciebestuur gevraagd om met een duidelijker notitie en uitleg te komen over de bomenkap die toen mogelijk plaats zou vinden (dat staat voor morgen op de agenda). Ik was heel benieuwd naar de noodzaak van de kap, welke bomen er écht voor een onveilige situatie zorgden en hoe we hier als Provincie mee om zouden gaan. Zo vind ik het van het grootste belang om bomen die gekapt zijn (gelijkwaardig) te herplanten.

Lees verder
16 augustus 2015

Vossen een bedreiging voor worteltjes?

Vandaag ontving ik een melding van ons oplettende Oud-Statenlid Esther dat de omgevingsdienst Haaglanden een ontheffing verleend heeft om vossen af te schieten. Dergelijke ontheffingen worden op zich vaker verleend omdat dieren bijvoorbeeld andere dieren of gewassen opeten. Het was echter de grond voor dit ontheffingsverzoek waardoor ik toch wel stevig moest fronsen, de vossen zouden schade toebrengen aan worteltjes/peentjes (ja, dat oranje gewas). Voor je denkt dat ik een grapje maak, hierbij een kopie van de ontheffing.

Lees verder
25 juni 2015

Vervoer gevaarlijke stoffen over spoor niet veilig genoeg

De laatste dagen stonden er diverse berichten in de krant over vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor. De kern was dat de veiligheid nog steeds te wensen over laat, dat was onder andere te lezen in dit artikel in het AD. De inhoud van de treinen is bijvoorbeeld niet altijd bekend, hulpdiensten kunnen er niet op rekenen dat zij de juiste informatie hebben als er iets mis gaat. Een bijzonder zorgwekkende en onacceptabele situatie. In 2011 was er al een groot incident op Kijfhoek, toen was de lading van de wagons ook niet bekend. Je zou toch denken dat daar van geleerd is, maar dat blijkt niet het geval. Omdat wij in Zuid-Holland alles wat er op Kijfhoek gebeurd is wel ter harte genomen hebben, staat de volgende tekst hierover in het coalitieakkoord:

Lees verder
11 maart 2015

Strenge controle en handhaving

Vandaag zag ik een bericht langskomen op RTV Rijnmond over Nedstaal die vorig jaar teveel kwik uitgestoten had en hoe de Provincie hier mee om gaat. De omgevingsdienst maakte al op 19 februari bekend dat deze overschrijding er was en hoe hier mee omgegaan was. Het stukje op RTV Rijnmond liet voor mij heel duidelijk zien wat er precies veranderd is in de Provincie op het gebied van toezicht en handhaving in de afgelopen 4 jaar. De duidelijkheid dat Nedstaal, als het weer teveel uitstoot, meteen een boete krijgt, was er 4 jaar geleden niet. Echt streng werd er toen ook niet gecontroleerd. Daar kwam verandering in met Gedeputeerde Rik Janssen, onze Gedeputeerde.

Lees verder

Pagina's

U bent hier