h

Tegels uit de tuin tegen overstromingen

14 juli 2016

Tegels uit de tuin tegen overstromingen

Vandaag geen blog over de verharde toon van het politieke debat –hoewel die op sommige onderwerpen ook echt minder hard mag– maar over de letterlijke verharding van onze leefomgeving. Door oprukkend asfalt, tegels en beton op openbare plaatsen en in tuinen wordt water steeds slechter afgevoerd en hitte langer vastgehouden. Met  verdere opwarming en steeds extremere wateroverlast tot gevolg.

De openbare ruimte en je tuin vullen met tegels en beton is natuurlijk lekker goedkoop in onderhoud en lekker makkelijk, maar gezien de toenemende extreme hoosbuien niet meer verantwoord. Veel meer groen (grasvelden, groene tuinen, groenstroken, groene daken, extra bomen etc.) is hard nodig om onnodige overstromingen van riolen, kelders en hele straten te voorkomen en verdere opwarming van steden tegen te gaan.

Ik sloot me daarom van harte aan bij de ‘symbolische oproep’ van de Partij voor de Dieren en de toezegging van de gedeputeerde bij de afgelopen Statenvergadering over de vergroening van het plein voor het provinciehuis. Dit plein kan zeker een stuk groener en we kunnen daar als provincie mooi het goede voorbeeld geven, maar wat mij betreft gaat de provincie verder. Vergroening en ontharding moet hoger op de hele provinciale politieke agenda. Daarom heb ik ook het initiatief genomen voor de vergroening van bermen langs provinciale wegen.

Goed voorbeeld zijn de voorstellen van mijn SP-collega’s in Rotterdam. Zij willen dat het College voor het eind van het jaar een plan presenteert voor vergroening in de hele stad. Dus waar dan kan extra stroken groen, meer bomen en ander groen op parkeerplaatsen, meer groene daken en waterdoorlatende klinkers in plaats van asfalt.

Daarnaast willen ze een andere kijk op de kosten van groen. Groen en bomen staan nu nog alleen als kostenpost  op de balans. Ook dat moet anders. Meer groen voorkomt niet alleen (extreme) wateroverlast en daarmee hoge kosten. Het zorgt ’s zomers ook voor verkoeling (vooral ouderen kunnen serieus  last hebben van de hitte) en spaart energie. Iedereen voelt zich in een groene omgeving beter en gezonder.

Als SP-policita wil ik natuurlijk dat overheid haar  verantwoordelijkheid neemt. Maar ook inwoners spelen een belangrijke rol. Ongeveer veertig procent van het stedelijk oppervlak is particulier bezit en ook huurhuizen hebben –gelukkig – vaak tuinen. Vandaar deze –zeker niet symbolisch bedoelde– oproep:  tegels eruit, en –bij-vriendelijke– planten, bomen en struiken erin!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier