h

Vossen een bedreiging voor worteltjes?

16 augustus 2015

Vossen een bedreiging voor worteltjes?

Vandaag ontving ik een melding van ons oplettende Oud-Statenlid Esther dat de omgevingsdienst Haaglanden een ontheffing verleend heeft om vossen af te schieten. Dergelijke ontheffingen worden op zich vaker verleend omdat dieren bijvoorbeeld andere dieren of gewassen opeten. Het was echter de grond voor dit ontheffingsverzoek waardoor ik toch wel stevig moest fronsen, de vossen zouden schade toebrengen aan worteltjes/peentjes (ja, dat oranje gewas). Voor je denkt dat ik een grapje maak, hierbij een kopie van de ontheffing.

Nu dacht ik, alvorens in de pen te klimmen en te zeggen dat ik dit toch wel een vreemd verhaal vind, eens na te vragen of vossen worteltjes eten of andere schade aan zo`n gewas toe kunnen brengen. Voor mensen gaan zeggen 'dat heb je vast bij een natuur-, dierenwelzijns- of milieuorganisatie nagevraagd en die willen helemaal geen afschot', nee, ik heb het na laten vragen bij iemand die gespecialiseerd is in bestrijding van vossen. De reactie van de betreffende persoon was hard in lachen uitbarsten, want een vos eet misschien soms wel bessen en vruchten, maar zal geen velden vol wortels leeg knagen. Nou, dat vermoedde ik al. Op wat graverij na (wat zeer beperkt is) brengen vossen geen schade toe aan worteltjes. Hun voedselvoorkeur schijnt namelijk uit te gaan naar vlees, knaagdieren bijvoorbeeld. Nu zul je begrijpen dat dit mijn verbazing eigenlijk alleen maar groter maakt. Want het zijn nu juist deze kleine knagers die wél een grote bedreiging vormen voor onze oranje vriendjes, het afschieten van diens natuurlijke vijanden zal dan ook geen positief effect hebben op de knaagdierenstand en dus de wortelstand. Jullie zullen begrijpen dat ik toch eens aan het provinciebestuur zal vragen of ik wat meer uitleg kan krijgen over deze 'wortelbedreigende vossen' en op basis waarvan dit soort ontheffingen verleend worden. Wie weet zitten er hele goede argumenten achter, daar zou ik dan in elk geval graag kennis van nemen.

Reacties

Dag Lies,

Ik heb met verwondering naar dit bericht en de onderliggende ontheffing gekeken. Eigenlijk kan ik maar een argument verzinnen voor een dergelijk kolderieke ontheffingsaanvraag. Die ligt in de waarde van agrarische producten. Die is heel laag en vaak moeten de boeren de producten voor minder dan de kostprijs leveren. Maar wellicht levert een schadevergoeding voor konijnenvraat aan wortels wel meer op dan de kostprijs. Dit is dus als konijnvriendelijke actie te kwalificeren

Waarom provincieambtenaren dergelijk onzinnige aanvragen honoreren kan ik niet begrijpen. Ik kan er in ieder geval geen argumenten bij verzinnen zodat alleen gebrek aan inzicht/kennis van natuur overblijven.

Met vriendelijke groet,

Ap.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier