Provincies nog steeds steenrijk?
Provincies nog steeds steenrijk?
Deze week schreef Binnenlands Bestuur over de 16 miljard die op de bank zou staan bij de provincies. Het klopt dat de provincies in Nederland veel geld op de plank hebben liggen. Helaas is Zuid-Holland een uitzondering in provincieland. Ongeveer twee jaar geleden schreef ik hierover al op dit blog (De steenrijke Provincie?). En helaas is dat nog steeds het geval voor Zuid-Holland. Binnenlands Bestuur constateert dat ook: "Dat maakt mede dat Zuid-Holland op financieel vlak relatief de meest kwetsbare provincie is".
Desondanks is in de afgelopen vier jaar met steun van de SP een beperkte financiële reserve opgebouwd van zo'n 60 miljoen euro (ten opzichte van een jaarlijkse begroting van 700 miljoen, zie voor meer informatie www.begrotingzuidholland.nl). Zo'n reserve is in onze ogen noodzakelijk om eventuele tegenvallers in de toekomst te kunnen betalen. Zie het als een beperkt bedrag op je spaarrekening voor het geval de wasmachine er opeens mee ophoudt en er een nieuwe aangeschaft moet worden. Behalve een beperkte reserve, heeft de provincie ook nog gewoon geld geïnvesteerd. Belangrijk, want volgens de SP moet in crisistijd juist de overheid investeren in de economie. Zo heeft de provincie extra geld uitgetrokken voor groen om de steden, openbaar vervoer en het aanjagen van de economie via een regionale ontwikkelingsmaatschappij. Daarbij moeten we natuurlijk opletten dat de lasten voor de inwoners niet te hard stijgen. Daarom zijn de afgelopen vier jaar de opcenten, het belastingtarief voor de motorrijtuigenbelasting, niet verhoogd. Wat mij betreft een gezonde balans tussen investeren, geld opzij zetten voor risico's en de lasten niet verhogen.
Afgelopen woensdag vond een debat in Provinciale Staten plaats waarbij de resultaten van het college werden besproken. Gezien bovenstaande over de financiële positie van Zuid-Holland viel vooral de inbreng van de PvdA erg op. De PvdA trok als grootste oppositiepartij een grote broek aan en stelde dat het geld over de plinten klotste in Zuid-Holland en dat het geld vooral zo snel mogelijk uitgegeven moest worden aan allerlei subsidies. Opvallend, omdat het geld nou niet bepaald over de plinten klotst. Maar wat bleek? Op 18 maart zijn er verkiezingen. En daarmee is blijkbaar de periode om gouden bergen te beloven en cadeaus uit te delen weer begonnen.
Reactie toevoegen