h

Een nieuwe Wibaut? Nee! Provincie neemt het heft niet in eigen handen

25 januari 2022

Een nieuwe Wibaut? Nee! Provincie neemt het heft niet in eigen handen

Waarom wonen mensen in vredesnaam in huizen met schimmel, kieren, enkel glas en 0 isolatie? Nou, omdat ze tenminste een huis hebben. Mensen willen een betaalbaar huis om comfortabel in te wonen, zonder dat het huis ze met een enorme energierekening aan de rand van de financiële afgrond brengt. Dat is geen flexhuis, maar dat is dus ook geen huis als investeringsobject voor mensen die het geld daarvoor hebben.

 

En wat kunnen wij als provincie dan doen? In het verleden toonde overheden op momenten van zulke schreeuwende woningnood stevig leiderschap en startte zelf de bouw van de broodnodige wijken. Ik noem het meest bekende voorbeeld: Wethouder Floor Wibaut. We lijken tegenwoordig erg vast te zitten in 'dat is onze kerntaak niet' en 'dat moet de markt doen'. We hebben vele zaken die onze inwoners als essentieel zien, als 'geen overheidstaak' aangemerkt, op afstand gezet of gewoonweg aan de markt gelaten. Maar puntje bij paaltje doet de markt het niet, want anders zouden we niet in het schreeuwende woningtekort zitten waar we ons nu in bevinden. Dus vroeg ik de gedeputeerde van de PvdA: waarom is het onze taak niet huizen te bouwen voor onze leraren, verpleegsters, politieagenten en ga zo maar door? Waarom is het niet ook onze taak om een veilig en comfortabel huis te bouwen voor volgende generaties Zuid-Hollanders, die we ongetwijfeld wel willen (al is het maar omdat ze als 'Human Capital' o zo hard nodig zijn, zoals het college mensen graag noemt). 

Verschillende partijen voeren de discussie over wonen keer op keer met het argument dat 'komt door zij daar' (vaak migranten bedoelend, hoewel ouderen de laatste tijd ook vaak aangewezen worden). Onterecht en oneerlijk! Diverse groepen zijn samen het slachtoffer van de problemen op de woningmarkt. De jongvolwassene die nogsteeds bij zijn ouders moet wonen, de alleenstaande moeder, het gezinnetje, de leraar, de arbeidsmigrant, de asielzoeker, de spoedzoeker, de oudere die kleiner wil wonen maar dat niet kan omdat het schreeuwend duur is en ga zo maar door. Het is niet de een tegen de ander, het is een gezamenlijk probleem van een woningmarkt die doelbewust stuk bezuinigd is. Sociale woningen zijn verkocht, de verhuurdersheffing is doelbewust ingevoerd als boete op huurwoningen versus de subsidie voor koopwoningen en natuurlijk de steeds kleinere groep die welkom is is een sociale woning (zelfs Europa heeft Nederland hier inmiddels op aangesproken).

De markt doet het niet, waarom doen wij het niet? Waarom is gedeputeerde wonen Anne Koning niet, samen met lokale wethouders, de nieuwe Floor Wibaut? Dat zou pas écht getuigen van toekomstvisie, van leiderschap! 

Hoe de gedeputeerde reageerde op mijn oproep tijdens de begroting? Ze zag dit niet als haar rol en taak. 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier