h

Almere-Utrecht-Breda

6 maart 2011

Almere-Utrecht-Breda

Al lange tijd pleit de SP voor de aanleg van een spoorlijn langs de A27, een spoorlijn van Almere via Utrecht naar Breda. Zoals je op de onderstaande kaart kunt zien, is dat stuk een behoorlijke witte vlek op de NS kaart(Bron: http://www.lauh.nl/links.htm).

De nieuwe spoorlijn zou als volgt moeten gaan lopen:

Het plan zou zijn om, omdat de A27 in zijn geheel op de schop zou gaan en aangepast zou worden, deze spoorlijn hierin mee te nemen. In 2009 stuurde de gezamenlijke gemeenten die langs deze toekomstige lijn liggen een optimistisch persbericht de deur uit. Zo’n 54.000 tot 90.000 reizigers zouden dagelijks het nieuwe traject kiezen, aldus een onderzoek(2008) van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. In 2008 leek zich een meerderheid in de kamer te vormen voor deze spoorlijn, maar minister Eurlings verzette zich hier tegen. Het argument was dat de verbreding van de A27 vertraging op zou lopen door de spoorverbinding. Ook de kosten van ongeveer 3 miljard waren een moeilijk punt. De motie haalde het uiteindelijk dan ook niet.

Helaas is het plan voor deze nieuwe spoorlijn tot op heden niet uitgevoerd. De verschillende kabinetten die hiervoor hadden kunnen kiezen, deden dit niet. Deze kabinetten kozen er voor te investeren in wegen, waardoor vele reigers bij gebrek aan een goed alternatief met het openbaar vervoer, toch de auto blijven pakken. Maar wij zullen blijven pleiten voor deze spoorlijn, zodat reizigers ook echt een keuze hebben voor een goed OV alternatief voor de auto.

Reacties

Lijkt me een super plan!
Ik was ook al een beetje aan het nadenken over een actie voor spoorverdubbeling tussen Leiden en Utrecht. Leek me ook een zinvolle actie!

Laten we hier een gezamelijke actie van maken van Flevoland, Utrecht, Zuid Holland en Brabant! Utrecht steunt dit plan van harte!

Ik meen mij te herinneren dat de originele reden dat daar geen spoorlijn ligt komt omdat way back toen ze de spoorlijnen uit aan het leggen waren de lobbyisten voor een spoorlijn Utrecht-Gorinchem-Breda de dag dat ze in Den Haag hun voorstel moesten voor leggen te laat kwamen, iets met uitslapen. Hierdoor was het geld al vergeven toen ze in Den Haag aankwamen en dus ook geen spoorlijn. Beetje raar dat er meer dan een eeuw later nog steeds geen spoor ligt.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier