h

Zuid-Hollands peil

3 oktober 2012

Zuid-Hollands peil

Naar aanleiding van een artikel in het PvdA blad Zuid-Hollands peil heb ik onderstaande brief gestuurd naar de schrijver ervan. Dhr. Arie de Jong. De PvdA waarheid is niet altijd de waarheid.

U kunt het betreffende stukje hier vinden

Geachte heer de Jong,

Met belangstelling heb ik uw bijdrage gelezen in het Zuid-Hollands Peil. U geeft in uw analyse aan dat het een bewuste keuze lijkt dat de SP in Zuid-Holland zonder de PvdA in het college is gegaan.

Niets is minder waar. De SP had namelijk bij informateur Bruno Bruins de PvdA als eerste keuze genoemd in een college van verder VVD, D66 en ook SP. Uw partij noemde de SP niet. Bovendien lukte het uw partij niet tot 3 weken na de verkiezingen er met de VVD uit te komen. Als klap op de vuurpijl kozen zij er voor om wel GL mee te willen nemen in een bestuur en niet de SP. Ik besloot daarop als lijsttrekker en lid van het onderhandelingsteam niet langer te willen wachten op een invitatie die toch niet meer kwam.

Ik weet natuurlijk niet welke informatie u van uw Statenleden heeft gekregen. Maar ik voelde mij geroepen om toch even te reageren op uw schrijven. Overigens is de verstandhouding tussen beide fracties op dit moment goed. Zeker ook de contacten met uw fractievoorzitter Ron Hillebrand.

De SP ging voor een zo links mogelijk college. Daarnaast wilden wij laten zien dat wij bestuurlijke verantwoordelijkheid niet uit de weg gingen. En dat was bekend bij beide onderhandelaars van uw partij. Helaas wilde de PvdA niet met de SP in zee. Dat signaal kreeg ik ook uit Groningen en Gelderland. Vooral in de Provincie Groningen was de keuze van de PvdA niet te willen besturen met de SP opvallend. Daar was er namelijk een keuze om geheel over links te gaan maar uw partijgenoten kozen ervoor om met de VVD in zee te
gaan.

Uw verhaal is mijns inziens te eenzijdig. Dat geldt ook voor de zinsnede dat de SP de laatste tien naar naar de PvdA is opgeschoven. Na de Paarse jaren waar de PvdA de marktwerking met open handen ontving en daarmee de rol van de overheid ten opzichte van het bedrijfsleven verkleinde is het juist de PvdA die op haar schreden terugkeerde en er gelukkig voor koos om een linkser geluid te laten horen in de afgelopen campagne.

Daarnaast vind ik uw tekst over de 'wat ouderwets communistische leiders' van de SP simplistische stemmingmakerij. De SP is een democratische partij waarin de leden altijd over alles meebeslissen en discussiëren. Als u zichwerkelijk wilt verdiepen in de analyse waarom beide partijen zo minimaal samenwerken ligt daar zeker een verantwoordelijkheid in de keuze van uw eigen woorden. De tijden van Melkert's oekaze om als Tweede Kamerfractie niet met de SP samen te werken lijken nog niet voorbij gezien de huidige formatie in den Haag.

Met vriendelijke groet, en van harte werkende aan een betere samenwerking in de toekomstige jaren,

Harre van der Nat, fractievoorzitter van de SP Zuid-Holland

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier