h

Sneller een jachtverbod

23 januari 2013

Sneller een jachtverbod

Mijn mede-Statenlid Carla van Viegen van de Partij voor de Dieren was mij vorige week net voor met het vragen om een volledig jachtverbod in verband met de vorst. Dat is jammer maar ook inspirerend. Wat is het geval? Door het winterweer zijn veel wateren dichtgevroren en zijn weiden en akkers met sneeuw bedekt. Veel voedsel en ook schuil mogelijkheden voor  dieren zijn dus bedekt. Dieren verbruiken dus meer energie vanwege kou en voedsel zoeken en daarom is het stilleggen van de jacht echt nodig. (Overigens is de SP in zijn geheel tegen plezierjacht, maar zo lang er jacht is, zijn er regels nodig.)

Dan nu de inspiratie. Eigenlijk vind ik het raar dat de Partij voor de Dieren om een jachtverbod moet vragen. Niet alleen omdat er nu toch al wel meer dan een week winterse omstandigheden zijn maar ook omdat dit een bijna jaarlijks terugkerend ritueel is. Het moet toch niet zo moeilijk zijn om hiervoor algemene criteria af te spreken, zodra hieraan voldaan wordt, gaat het jachtverbod automatisch in.

Ik kom hierop omdat het bedrijfsleven dit wel kan regelen, te zien in dit voorbeeld, ook zelf kan uitvoeren. De BAM stort al sinds 2011 bagger en grond in de Meeslouwerplas (Vlietland) Provincie, BAM en regionale natuur- en milieubeweging kwamen bij de start van het project overeen dat de BAM de werkzaamheden zou staken als de naastgelegen Vogelplas Starrevaart dichtgevroren is. Watervogels kunnen dan geen rust en voedsel meer op de vogelplas vinden en wijken dan uit naar de Meeslouwerplas. Om ze daar niet te verstoren wordt het storten dus gestopt.

De BAM heeft de afgelopen twee winters heel strikt en alert gereageerd. Veel eerder dan de natuurliefhebbers en vogelaars verwachten - namelijk na de eerste strenge vorst - kwam de BAM naar buiten met de mededeling dat de werkzaamheden direct gestaakt werden. Het kan dus wel. Nu vraag ik mij af; als een bedrijf als de BAM dit kan waarom zou de provincie het dan niet kunnen? Het lijkt mij tijd voor duidelijkere (en strengere) provinciale regels hierover!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier