h

Benzinepomp in het groen?

15 maart 2013

Benzinepomp in het groen?

Vorige week spraken we over een ontheffingsverzoek van de gemeente Hellevoetsluis om een benzinepomp te bouwen buiten de bebouwde kom. Een interessant dilemma volgde. Enerzijds begrijp ik dat een gemeente z'n benzinepompen zoveel mogelijk wil verplaatsen buiten de bebouwde kom. Anderzijds is het zonde als weer een stukje groen verloren gaat. Ook waren een hoop zaken in bijvoorbeeld de inspraak bij de gemeente fout gegaan. Inwoners die dicht bij de beoogde bouwlocatie woonde, kwamen inspreken en lieten duidelijk weten boos te zijn.

Wanneer een gemeente iets wil bouwen buiten de zogenaamde 'rode contour' moet men een ontheffing aanvragen bij de Provincie. Wij kijken dan, of eigenlijk kijkt het College van Gedeputeerde Staten dan, of dit ruimtelijk gezien wenselijk is. En soms vragen we als statenleden ook om deze ontheffingsverzoeken in een commissievergadering te bespreken. Bij dit verzoek was het zover en konden we met de gedeputeerde praten over dit ontheffingsverzoek. De gemeente had enige tijd geleden besloten om het aantal benzinepompen niet meer uit te breiden. Wel was het mogelijk om benzinepompen te verplaatsen vanuit de bebouwde kom, naar de randen. Een logische keuze, want niemand vind het fijn om een benzinepomp in zijn of haar straat te hebben. Een van de eerste resultaten van dit nieuwe beleid, was deze aanvraag. In dit geval konden we dan ook als SP de gemeenteraad volgen die besloten had om hier op deze plek een benzinepomp te realiseren. De bewoners die in een naburig gelegen wijk waren hier minder gelukkig mee. Zo waren een aantal zaken rondom de inspraak niet goed gegaan, de bewoners kwamen pas achter het plan toen de gemeenteraad al een besluit had genomen. Lastig, omdat we vooral ruimtelijk kijken naar dit soort discussies. Een inspraakprocedure is toch vooral een belangrijke taak van de gemeenteraad. In een laatste poging het besluit tegen te houden, waren de bewoners naar de provincie getogen om in te spreken. Ook waren alle Statenleden voorzien van een hoop informatie door deze bewoners. Mede hierdoor was er een aanzienlijke meerderheid die een aantal zaken wilde aanpassen aan het plan.

Zo vroeg de SP om nog eens kritisch te kijken naar de omvang van de benzinepomp en de inpassing hiervan in het landschap. Het zou bijvoorbeeld een stuk groter worden, dan de benzinepomp die in het stadscentrum zou verdwijnen. We begrijpen wel dat het soms economisch gezien voor een ondernemer niet haalbaar is een op een terug te bouwen. Maar in dit plan was sprake van een verdrievoudiging ten opzichte van de pomp die uit het stadscentrum verdwijnt en dat is wel erg veel. Gedeputeerde Veldhuijzen gaf hierop aan ook kritisch tegen de omvang en inpassing aan te kijken en zou hierover met de gemeente in overleg gaan. Andere partijen vroegen aan de gedeputeerde om dan meteen ook te vragen aan de gemeente naar alternatieve locaties. Ben benieuwd wat hieruit komt. Inwoners willen wel een pomp in de buurt om snel te kunnen tanken, maar een benzinepomp te dichtbij je eigen huis is ook weer niet wenselijk. Zo zal elke gekozen locatie daarom weerstand en discussie oproepen.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier