h

Dweilen met de kraan open

3 december 2014

Dweilen met de kraan open

Afgelopen week zag ik enerzijds verschillende berichten lange komen over Rotterdam die vieze auto`s uit de stad wil weren, anderzijds zag ik berichten langs komen over een mogelijke commerciële helihaven in Ypenburg. Dit voelt in alle eerlijkheid erg als dweilen met de kraan open, met name omdat helikopters enorm vervuilend zijn, zie hiervoor bijvoorbeeld deze vergelijking met andere vervoersvormen. Begrijp me niet verkeerd, het is heel goed dat er maatregelen genomen worden om het milieu te verbeteren, maar zo`n nieuwe helihaven helpt niet en verslechterd de luchtkwaliteit juist weer. Over deze helihaven is overigens nog geen besluit genomen, mensen mogen hier nu eerst met een zienswijze hun mening over geven.

In de vorige Statenperiode is er besloten dat er in principe 2 commerciële helihavens in Zuid-Holland zouden mogen komen, 1 in Haaglanden en 1 in Rotterdam, de SP was daar toen en is daar nu op tegen. Ik vond en vind ook nog steeds dat de ruimte die geboden wordt voor 2 potentiële helihavens  aanzuigend werkt, bijna stimulerend voor bedrijven om 'de kans te grijpen'.

Nu ligt er dus inderdaad een aanvraag die inspringt op de mogelijkheid die in Haaglanden geboden wordt, vooralsnog heb ik dergelijke signalen uit Rotterdam nog niet gekregen. Het is nu aan de inwoners om aan te geven wat zij hiervan vinden, of zij het eens zijn met een helihaven in de buurt of helikopters die in de buurt van hun huis zullen vliegen. Ik heb in elk geval al gehoord dat een groep inwoners uit de omgeving van de potentiële helihaven die hier een paar jaar geleden actie tegen voerden, weer bij elkaar zullen komen. Ik heb in elk geval samen met de Partij voor de Dieren en D66 vragen over dit onderwerp gesteld, over de geluidsoverlast en milieubelasting. Ik heb natuurlijk nog veel meer kritische vragen, maar die lenen zich meer voor de commissievergadering begin januari, waar dit onderwerp op de agenda staat.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier