h

Labbekakken

24 juni 2015

Labbekakken

Vandaag buitelt iedereen (terecht) over Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW omdat hij mensen in een uitkeringssituatie 'labbekakken' noemde. De Boer zelf lijkt op dit moment niet bereikbaar te zijn voor een reactie, misschien heeft hij ondertussen ook wel een beetje spijt? Los hiervan zag ik, toen ik het stuk vanmorgen las, helemaal voor me hoe de uitspraak tot stand gekomen was. Dit plaatste ik vanmorgen op facebook en nu ook hier:

Daar zaten ze dan met zijn allen in Hans` rooksalon, sigaar en glaasje cognac in de hand. 'Ja Hans! Zeg ze maar waar het op staat!' Jutten zijn maatjes hem op. 'Ga jij maar een zeggen dat die labbekakken en armoedzaaiers eens moeten gaan werken in plaats van ons zuurverdiende geld innen'. Ja, pruttelde Hans, en al die uitkeringen zijn nu maar vetpot. Mensen zitten veel te comfortabel in die bijstand, ze kunnen zélfs nog een ijsje kopen! 'Een ijsje?!?!' kraaiden zijn vrienden 'wat een stelletje uitvreters, tuig, dat kan zo niet langer hoor Hans, daar moet jij wat aan doen makker'.

'Ja Hans, die uitkeringen moeten écht omlaag, en zeg ze dan meteen dat ze het kunnen vergeten met hun banen voor mensen met een arbeidsbeperking, daar hebben we geen zin in hoor'. Zo geschiedde, Hans zou tijdens zijn interview met de Volkskrant morgen zeggen waar het op stond. Hij zou wel eens laten weten dat al die zakkenvullende bijstandsgerechtigden gekort moesten worden. Want met zo`n vetpot elke maand ga je natuurlijk niet op zoek naar werk. En dat terwijl al die werkgevers staan te springen om mensen, het tekort aan arbeidskrachten is duizelingwekkend.


Nu ze dit grote probleem in de samenleving opgelost hadden en voldaan aan hun cognac nipten, vroegen ze zich af wat nu te doen. Hans had een idee, laten we een horrorfilm kijken! Zo gezegd zo gedaan, ze lieten de huishoudster Daens halen, de horrorfilm over hoe werknemers veiligheid en rechten eisten en daarmee werkgevers zomaar wilden beperken in hun winstbejag en vrijheid. Brrrr.

Ik vroeg me hiernaast vandaag ook af wat labbekakken nu eigenlijk zijn, waar meneer de Boer mensen nu precies voor uitgemaakt had. Ik hoor dit (scheld)woord niet zo vaak. Dus dacht het eens op te zoeken. Het is een wat ongebruikelijk (scheld)woord. Nu hoeft dat niet zo erg te zijn want ik ben best voor het gebruiken van de (mooie)woorden die onze taal rijk is. Zo gebruik ik regelmatig het woord 'uitmiddelpuntig' terwijl veel mensen kennelijk niet weten wat dit is.

Maar goed, labbekak dus. Dat kan zijn ‘bangerd, slapjanus’, 'benauwde, vreesachtige kerel' zou de Boer dat bedoelen? Zijn bijstandsgerechtigden in zijn optiek ‘bangerds, slapjanussen en vreesachtige kerels/dames’. Dat kan ik me overigens best voorstellen, want in de hoek waar bijstandsgerechtigden zitten vallen behoorlijk wat klappen. Daar zou ik ook bang van worden. Bang of ik mijn huur nog wel kan betalen en vreesachtig of ik mijn kinderen morgen nog wel te eten kan geven.

Of misschien bedoelde hij 'kletser, babbelaarster of kwaadspreker', dit kan ik me dan weer minder voorstellen en dit lijkt, gezien de inhoud van het interview, meer op de beste man zelf van toepassing te zijn dan op bijstandsgerechtigden. Er zijn best een hoop mogelijke betekenissen (naast die ik er uit haal) voor dit woord dat de Boer aan bijstandsgerechtigden toeschrijft. Of ze allemaal ook overeen komen met de nogal onvriendelijke boodschap die hij over wilde brengen? Dat is een tweede. Zie hier de betekenissen die ik vond.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier