h

Made in (Zuid-)Holland

7 augustus 2015

Made in (Zuid-)Holland

Made in Holland wordt steeds aantrekkelijker, zo kopte de Volkskrant vorige week. ‘Reshoring’ heet dat: bedrijven die eenvoudige arbeid uitbesteedden aan lage lonen landen (offshoring), halen deze weer steeds vaker terug naar eigen land. Dat blijkt meer te lonen dan gedacht. Een goede ontwikkeling voor milieu en werkgelegenheid in ons land.

De Tilburgse hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen zegt in het artikel dat harde cijfers over teruggekeerde arbeidsplaatsen ontbreken, maar dat hij wel tientallen praktijkvoorbeelden ziet . Soms gaat het ook om bedrijven die van het verhuizen van werk afzien, waardoor banen behouden blijven.

Een positieve ontwikkeling, wat mij betreft. Er komt werk terug of er blijft werk behouden, waardoor er weer meer mensen aan de slag kunnen. In Nederland, en dus ook in Zuid-Holland, is er nog een behoorlijke werkloosheid. Zeker ook voor mensen die niet hoog opgeleid zijn, is toename van nieuwe banen en behoud van bestaande banen meer dan welkom.

Daarnaast zorgen de vervoersbewegingen van producten voor veel (onnodige) uitstoot van uitlaatgassen en meer files. De files leiden er weer toe dat de overheid heel veel geld kwijt is aan wegaanleg en –onderhoud. Als er dus meer werk in eigen land blijf, of naar Nederland gehaald wordt, scheelt dit in uitstoot, files en dus indirect wegonderhoud en aanleg.

Natuurlijk klinkt ook meteen de reflex: dit gaat niet werken, de loonkosten liggen in Nederland veel te hoog. Ik vind dat altijd zo zonde. Er is in Nederland zo lang gestreden voor de rechten die werknemers nu hebben. We zouden trots moeten zijn dat wij deze verworvenheden hebben en deze met trots moeten uitdragen naar andere landen. Geen race to the bottom op loonkosten en arbeidsvoorwaarden, maar onze arbeidsvoorwaarden als voorbeeld laten dienen voor andere landen!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier