h

Geschiedenis&onderzoek

27 juli 2015

Kijktip: De waarde van geesteswetenschappen

Elke geesteswetenschappen student zal het herkennen, elke geschiedenis student zal het herkennen; de vraag wat je dan later gaat doen met die opleiding die je nu doet. Wat kun je dan wórden met geschiedenis? Leraar? Ik heb hier altijd op geantwoord dat je een opleiding doet om een bepaald werk- en denkniveau te bereiken, het is geen beroepsopleiding en dat zou het ook niet moeten worden. De geesteswetenschappen creëren begrip voor de wereld, leren ons onze geschiedenis maar leiden ons ook op tot kritische burgers. Het biedt ons perspectief om Machiavelli, Hobbes of andere grote historische schrijvers te bestuderen, een kans om anders naar het heden te kijken. Desalniettemin staan de geesteswetenschappen op (Nederlandse) universiteiten sterk onder druk, er is steeds minder geld te vinden voor deze opleidingen en de kleinere opleidingen (zoals de mijne) sluiten de deuren. In Amerika komt de financiering van universiteiten steeds meer van andere bronnen dan de overheid, het komt van het bedrijfsleven en private donoren. Er wordt steeds meer naar winst gekeken, naar snelle resultaten. De geesteswetenschappen lijken dan overbodig, lijken dan een luxe, terwijl ze juist van groot belang zijn voor onze samenleving. Daar is geen prijs aan te koppelen, daar is geen productiecijfer aan te koppelen.

Lees verder
9 juli 2015

30.000ste Last Post in Ieper

Vanavond wordt in Ieper voor de 30.000ste keer de Last Post geblazen onder de Menenpoort, brandweermannen uit Ieper blazen deze sinds 1928 elke avond. Het is een indrukwekkende herdenking om bij te wonen. Vorig jaar was ik bij een bijzondere herdenking begin september, 70 jaar bevrijding van Ieper, erg indrukwekkend (meer daarover in dit blogje). Hier kun je meer lezen over de 30.000ste Last Post.

Lees verder
19 juni 2015

Historische les: Waarom je goed voor armen moet zorgen

Ik doe, zoals sommigen van jullie weten, al langere tijd onderzoek naar (oa) Simon Stevin en zijn politieke werken. Nu zal ik jullie verder niet vermoeien met al zijn inzichten, maar er is er één waar we in deze tijd nog van kunnen leren. Het gaat over hoe om te gaan met armen en waarom. Stevin schreef dit werk tussen 1596 en 1602. Ik kan het dan niet helpen om te denken 'als iemand dit toen al kon bedenken, waarom gebeurt het dan nu nóg niet?'

Lees verder
30 mei 2015

De wetenschap is te belangrijk om mee te stunten

Het is heel belangrijk, als is het maar vanwege de enorme werkdruk waaronder Promovendi werken, dat promovendi fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden hebben en houden. Het plan om te gaan stunten/experimenteren met promovendi die als studenten gezien worden en moeten leven van een beurs, zonder rechten of arbeidsvoorwaarden, is desastreus voor de wetenschap. Daarom roep ik iedereen ook via deze weg op om te tekenen tegen het op deze manier aantasten van onze wetenschap! Je kunt hier je krabbel zetten.
Lees verder
25 maart 2015

Provinciale uitgaven in 1586 en nu

Vanmorgen ben ik bezig geweest met een stuk tekst in het historische werk van Pieter Cristiaenszoon Bor over de Nederlandse Opstand (in het kader van mijn scriptie natuurlijk), daarbij vond ik het volgende stukje tekst: 'en meest alle de landen dragen seer grote lasten, so van dijkagie, onderhout van wegen, kaden, sluysen, wateringen, molens en diergelijke.' Het tekstje waar dit uit komt is een stuk van de Staten van Holland en de Gedeputeerden van Zeeland gericht aan de graaf van Leicester die op dat moment een hoge positie heeft in de Noordelijke Nederlanden. Ik kon het niet helpen dat ik bij het lezen van dit stukje een beetje moest gniffelen, omdat dit de kosten zijn die we in (Zuid-)Holland nog steeds hebben: Wegonderhoud, waterwegen, kaden, sluizen, molens (en nog veel meer natuurlijk).

Lees verder
15 oktober 2014

Schrijven, schrijven en meer schrijven

De afgelopen maanden heb ik druk geschreven aan mijn masterscriptie, hopelijk kan ik deze week de eerste versie inleveren. Ik heb meer dan een jaar aan het onderzoek gewerkt, het is dan ook een behoorlijk boekwerk geworden ;-). Het doen van dit onderzoek (net als het doen van mijn bachelor onderzoek) maakt steeds duidelijker dat in het onderzoek toch wel, naast de politiek, mijn hart ligt! Afstuderen is dan ook heel spannend, omdat nu natuurlijk de vraag gaat komen of ik verder kan met onderzoek doen (de plekken liggen niet voor het oprapen), uiteraard naast mijn activiteiten voor de SP :-). De tijd zal het leren. Al het werk aan mijn masterscriptie is overigens ook de reden geweest dat het iets stiller is geweest hier op het weblog...

Lees verder

U bent hier