h

Een bezoekje aan veerdienst Keereweer

22 mei 2011

Een bezoekje aan veerdienst Keereweer

De afgelopen week stonden de kranten vol van plannen van de gemeente Rijswijk om een kleine veerdienst bijna helemaal weg te bezuinigen. Dit zorgde voor veel beroering bij de omwonenden die afhankelijk zijn van het veer, en bij de schipper. Voor nu heeft de gemeente de enorme geplande bezuinigingen even in de koelkast gezet.  Dit alles was aanleiding om afgelopen vrijdag naar het veer toe te gaan en met de reizigers en schipper te praten en te vragen wat dit veer nu eigenlijk betekend. In het halve uur dat wij op het veer waren, zaten er voortdurend reizigers op en waren er voortdurend genoeg reizigers om vaak heen en weer te reizen.

Op dit moment is het zo dat de schipper doordeweeks tussen 7 uur en kwart voor 6 naar behoefte vaart. De plannen van de gemeente zouden betekenen dat het veer nog maar twee keer per dag twee uur vaart. Nu varen er heel veel scholieren over,  gaan er mensen met kinderwagens mee, is het veer een onderdeel van een toeristische fietsroute en gaan er ouderen aan de overkant van het water boodschappen doen omdat aan de eigen kant van het water geen winkels zijn. Er varen zo`n 450 mensen per dag met dit veer.  Als het veer (grotendeels) weg bezuinigd wordt, kan een deel van deze mensen niet meer naar de plek waar ze heen willen. Wat de SP betreft kan dit echt niet! Wij gaan dan ook, samen met onze afdeling in Rijswijk aan de slag om dit pontje te behouden!

De reizigers die gebruik maken van het veer zijn voetgangers die anders niet te voet aan de overkant zouden kunnen komen, fietsers die anders heel ver om moeten en er reizen ook mensen met scooters mee. Veel scholieren vermijden met dit veer gevaarlijke stukken van hun route, hun weg naar school wordt hiermee veiliger.  Voor veel van deze mensen zijn er geen alternatieven voor het veer, ze worden dan behoorlijk in hun mobiliteit beperkt. Daarnaast heeft het veer een sociale functie, er is altijd iemand aanwezig om toezicht te houden.  Kortom, heel veel goede redenen om dit veer te behouden!!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier