h

Gemaal Verdoold toch diervriendelijk

16 januari 2013

Gemaal Verdoold toch diervriendelijk

Afgelopen weekend las ik het STOWA eindrapport van een breed onderzoek naar vismigratie. Tot mijn grote verbazing (en vreugde) las ik dat in Gemaal Verdoold (Gouderak) visveilige pompen geplaatst zullen gaan worden. Die verbazing kwam doordat ik in 2010 tot tweemaal toe schriftelijk kritische vragen stelde met als doel dat er visvriendelijke pompen geplaatst zouden gaan worden. Voor de vismigratie was toen namelijk gekozen voor een hevelvispassage in combinatie met stroboscooplampen bij de bestaande visonveilige pompen(dit zou naar mijn idee niet heel goed gaan werken). Als antwoord kreeg ik dat de bedrijfszekerheid van visveilige pompen niet voldoende bewezen was en dat Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard verantwoordelijk was voor de keuze. Voor een verdere technisch-inhoudelijke discussie werd ik verwezen naar het Hoogheemraadschap. Maar daar stonden ze niet te trappelen om die discussie te voeren. Daarnaast ben ik gekozen als Statenlid, en is de plek waar ik discussies wil kunnen voeren, de Provincie.

De helft van de renovatie zou door de provincie betaald worden (4,15 miljoen euro) en ik vond - en vind nog steeds - dat de provincie dan wel mede verantwoordelijkheid draagt en dus moet aandringen dat voor de meest visvriendelijke oplossing gekozen moet worden. Ondanks de forse financiële bijdrage en het provinciaal beleid inzake optimale vismigratie deed de provincie dat echter niet. Dit is overigens vreemd omdat er jaren geleden een SP motie aangenomen is, waarin juist staat dat gemalen bij nieuwbouw en vervanging, visvriendelijk moeten.

Bij Gemaal Verdoold zouden vlak voor de pompen stroboscooplampen geplaatst worden om de paling af te schrikken. De vis (vooral paling onderweg naar de Sargassozee) zou dan op zoek moeten gaan naar een klein pijpje en dan door dat pijpje - tegen een sterke stroom in - naar de Hollandse IJssel moeten zwemmen. Maar het project voorzag niet in wegwijzerborden en een paling kan ook niet lezen. Onderzoekers hadden mij uitgelegd dat het trekinstinct van de paling in miljoenen jaren is geëvolueerd om met de stroom mee te zwemmen en er was nooit vastgesteld dat de volwassen paling tegen de stroom migreert. De kans was dus heel klein dat de paling via de hevel in de Hollandse IJssel zou kunnen komen (en dus door het gemaal vermalen zou worden) en daar heb ik het provinciebestuur dus schriftelijk tweemaal op gewezen.

Het doet mij deugd dat nu uiteindelijk toch is gekozen voor visvriendelijke pompen. Kennelijk is men bij het Hoogheemraadschap dan toch tot de afweging gekomen dat een onbewezen bedrijfszekerheid minder zwaar weegt dan een onbewezen migratiegedrag van vissen. En dat is ook logisch. Als de  pompen falen of niet aan de specificaties voldoen dan betaald de fabrikant de rekening. Dat kost hem dus euro's Maar als de palingen de stroboscooplampen negeren of als de lampen niet werken dan betalen de dieren met hun leven. Dat is onomkeerbaar en bovendien wettelijk (zorgplicht Flora en Faunawet) onmogelijk. Ik ben dus blij dat het met de renovatie van Verdoold uiteindelijk toch goed komt. Bovendien voldoet de gekozen oplossing nu ook aan de beide moties van Frank-Johan Hoogendam (de moties waar ik hierboven over schreef) en het provinciaal beleid rondom vismigratie.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier