h

Provinciebestuur aan de slag met binnenvaart

27 maart 2013

Provinciebestuur aan de slag met binnenvaart

Gedeputeerde Staten gingen deze week op werkbezoek bij een onderneming die actief is in het goederenvervoer over water. Een paar jaar geleden schreef ik een visie op binnenvaart in Zuid-Holland. In het coalitieakkoord werd ruimte vrijgemaakt voor verbeteringen van de binnenvaart. Vervoer van mensen en goederen over water is namelijk goed voor milieu en bespaart geld, energie, uitstoot, files zonder dat er grote investeringen voor behoeven te worden gedaan. Een belangrijke kern van mijn visie lag in het behouden en/of verbeteren van de kleine vaarwegen. Juist die haarvaten zijn van belang. Als een vracht eenmaal op een vrachtauto staat dan is de kans heel erg klein dat die vracht via water verder wordt vervoerd.

Kijk naar Heineken. Die heeft het goed begrepen. Bijna alle producten worden via de binnenvaart naar Rotterdam gevaren en van daaruit over de gehele wereld afgezet. De gedeputeerden zijn nu op werkbezoek bij een onderneming die zich specialiseert in de grote binnenvaart. In mijn visie zou juist de fijnmazigheid van het vaarwegennet verbetert moeten worden. Tezamen met goede laad- en loswallen, bedrijventerreinen met toegang tot de waterwegen en een beleid dat erop gericht is om het kleinere binnenvaarschip te behouden zal de filedruk in en rond de steden kunnen verminderen. Ik hoop dat de provinciale inzet daarvoor bestemd zal gaan worden in plaats van alleen een verdere verbetering van het containervervoer over grote afstanden in Europa.

Reacties

Geachte Lies,
Er moet/ mag zeker wat verbetert worden .En dan bedoel ik ook dat de bedrijven niet alleen in het groot moeten denken wat er vervoerd kan worden.Ik vind het zeer triest dat we geen kilo lading aangeboden krijgen richting Frankrijk of België.Havenstad Rotterdam ? Maar niet voor het kleine schip.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier