h

Kleine binnenvaartschepen binnenkort verleden tijd

10 april 2014

Kleine binnenvaartschepen binnenkort verleden tijd

Het klinkt onvoorstelbaar, maar over een paar jaar hebben we in Nederland geen kleine binnenvaartschepen meer om bedrijven langs kleine vaarwegen te bevrachten. Dit jaar alleen al worden er zo`n 180 schepen waar het overgrote deel tot de kleinere schepen behoort gesloopt. Niet omdat de eigenaren niet meer willen varen met een klein schip, maar omdat er regels zijn die zo onmogelijk zijn om uit te voeren op een dergelijk schip, dat de eigenaren geen andere uitweg zien. De kosten voor het uitvoeren van dergelijke verplichtingen zijn zo hoog, dat het niet opweegt tegen de waarde van het schip. Daarnaast kunnen zulke investeringen niet terug verdiend worden en geven banken er ook geen lening voor.
Het resultaat van het wegvallen van al deze kleine schepen, is dat de binnenvaart bij steeds minder bedrijven kan komen zonder de hulp van tussen transport (een vrachtwagen die de vracht van de grote waterweg naar het bedrijf brengt). En het is nu juist dit tussen transport dat het vervoeren per schip duur maakt, terwijl het eigenlijk goedkoper is (en een stuk schoner).
Terwijl op dit moment de (kleine) binnenvaart een goede oplossing kan bieden voor files, enorme uitstoot en overlast, brokkelt de vloot af. De schepen die dit jaar gesloopt zullen worden, zorgen voor minimaal 6000 extra vrachtwagens op de weg. Op korte termijn  zullen vele bedrijven die nu nog over het water bevoorraad konden worden, dat niet langer kunnen. Het resultaat? Meer uitstoot, meer files, meer overlast in de kernen waar deze bedrijven zich gevestigd hebben.
Meer weten over het belang van binnenvaart? Lees mijn rapport over dit onderwerp.
Meer weten over deze regels en kleine binnenvaart? Hier een interessant pamflet hierover.

Reacties

Dank je Lies, namens al die schippers die al jarenlang hun best doen om alle (politieke) partijen te laten doordringen van het feit dat er NU actie moet worden ondernomen hierop. Wanneer gaat de minister de motie Graus uitvoeren? Dank voor deze aandacht hiervoor namens de Algemeene Schippersvereeniging.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier