h

Grote winst OV bedrijven door 'niet uitchecken' onbegrijpelijk

2 juli 2014

Grote winst OV bedrijven door 'niet uitchecken' onbegrijpelijk

Kiezen voor een papieren treinkaartje is vanaf er vanaf 9 juli niet meer bij. De OV-chipkaart wordt verplicht, inclusief voor elke reis in- en uitchecken. Als je nog wel een wegwerp chip wilt, betaal je een euro extra. Dit kaartje met chip zorgt voor extra afval, vervuiling, en het is toch gewoon hetzelfde als een papieren kaartje? Ik snap niet waarom er dan nu ineens een chip in moet, en daarnaast kun je hiermee ook niet met iemand met korting mee reizen.

Vergeet je uit te checken, werkt het paaltje niet of gaat het om een andere reden mis, dan krijg je als reiziger direct een boete (er wordt een hoog bedrag van de kaart afgeschreven). Alle die boetes bij elkaar leveren de vervoersbedrijven jaarlijks tientallen miljoenen op, zo melden de media vorige week. Wat mij betreft dus echt waanzin!

Want terwijl steeds meer gezinnen nauwelijks rondkomen, verdienen de vervoersbedrijven zo bakken 'gratis geld'. Het bewijst overigens ook dat het terugvragen van je geld –wat officieel mag–  in de praktijk nog niet zo makkelijk is. Anders bleven er niet zo veel miljoenen liggen.

Daarnet nam ik even proef op de som en inderdaad. Pas na enig zoekwerk vond ik het stukje ‘nietinofuitgecheckt’ op de site van OV-chipkaart.nl. Klik ik daar op het ‘claimformulier’ van Arriva/Aquabus, dan mag je toch verwachten dat het binnen een paar minuten geregeld is. Formuliertje downloaden en invullen, klaar.

Niet dus. Eerst moet een ontmoedigend ‘stappenplan’ worden doorlopen. Het invullen van allerlei persoonlijke gegevens is verplicht. Niet alleen naam en rekeningnummer maar ook adres, mail, telefoon. Daarna volgt weer een hele vragenlijst. Dit is ellendige bureaucratie die voor heel veel anderen niet te doen is!

Je zult immers maar wat ouder en vergeetachtig zijn. Of gewoon een beetje verstrooid. Of dagdromer.  Of laaggeletterd. Of digibeet. Of gesteld zijn op je privacy. Vanaf 9 juli hebben al deze mensen niet meer het recht om zich met een papieren kaartje een hoop financiële en administratieve ellende te besparen. (behalve dus als ze extra betalen)

Van de SP had het papieren kaartje mogen blijven. Echte keuzevrijheid dus. Vorig jaar maart hebben we een motie in de Tweede-Kamer daarvoor gesteund. Voor nu is het eerst zaak om te proberen al die miljoenen winst terug te geven aan de reiziger. Of ze op z’n minst te behouden voor het Nederlandse OV. Daarom ben ik ook blij dat GroenLinks in de Provincie hier vragen over gesteld heeft.

PS: per 9 juli verdwijnt het papieren kaartje dus niet echt. Er wordt een chip opgeplakt en heet dan de ‘eenmalige wegwerp-OV-chip’. Deze is dus duurder, waarmee de incidentele reiziger ontmoedigd wordt.

PPS: vanaf 9 juli komt u op stations met poortjes zonder OV-chip ook het perron niet meer op. Zonder OV-chipkaart iemand uitzwaaien of opwachten is dan ook verleden tijd. Ook is de vraag hoe het zit met stations met een doorgang onder het spoor die wordt gebruikt door niet-reizigers.

In 2012 nam de Tweede Kamer nog een motie aan die bepaalde dat het papieren kaartje moet blijven tot dit probleem is opgelost. Het lijkt erop dat het kabinet deze aan zijn laars lapt. (ik weet niet helemaal precies hoe dit zit, zie ook http://www.vvd-utrecht.nl/nieuws_24567/65855/ )

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier