h

Steeds minder een roepende in de woestijn

20 april 2015

Steeds minder een roepende in de woestijn

Al jaren pleit ik voor het beter gebruiken van de waterwegen die we in Zuid-Holland (en Nederland) hebben. Toen ik hier jaren geleden mee begon, voelde ik me echt een roepende in de woestijn, er was bijna geen steun voor mijn pleidooi (ik schreef hier in 2010 met onze toenmalig fractiemedewerker Ap de Wit een rapport over). Nu, jaren verder, komt er steeds meer steun voor de binnenvaart. Vorige week was het de CDA-eurofractie die een pleidooi hield om veel meer in te zetten op vervoer over water.

Waarom ben ik nu zo voor binnenvaart? Door optimaal gebruik van vervoer over water kan de CO2-uitstoot fors omlaag. Hetzelfde geldt voor de nu vaak zeer hoge kosten van wegaanleg en -onderhoud. Volgens het het Bureau Voorlichting Binnenvaart kan optimaal gebruik onze waterwegen zelfs zorgen voor drie tot zes maal lagere CO2-uitstoot.  Nergens in ons land wordt zo veel vervoerd als in distrubutieprovincie Zuid-Holland. De wegen zijn nu overbelast en de de onderhoudskosten, de files, de geluidsoverlast en milieuschade lopen sterk op.  Beter gebruik van de (kleinere) vaarwegen loont dus echt. Voor dit betere gebruik van ons Zuid-Hollandse fijnmazige netwerk van waterwegen, gaf ik in 2010 dus een voorzet met het rapport.

De afgelopen jaren zetten de Provincie met de SP in het bestuur al de eerste stappen in de goede richting. Zo werden vaarwegen verbeterd en konden schippers subsidie krijgen voor schonere motoren. Het zou mooi zijn als we met deze groeiende steun nog meer stappen kunnen zetten!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier